Flyball

Flyball er en aktivitet, som hundene virkelig elsker, og som er rigtig publikumsvenlig. Da det er en holdsport, er det også godt for det sociale mellem hunde og mennesker.
 
 

Selve sporten går ud på at to eller flere hold skal løbe på tid mod hinanden. Hvert hold består af 4-5 hunde, som hver skal løbe ud af banen hoppe over springene, ud til en flyballmaskine, hvor hunden med sin pote skal udløse en bold, som kastes op i vejret. Hunden skal så gribe bolden enten i luften, eller umiddelbart efter den rammer jorden. Hunden skal tage bolden i munden, og løbe tilbage, hen over springene, til sin fører. Man kan sige at det er en slags stafetløb, hvor det er bolde hundene henter.
Aktiviteten kræver ikke ret meget idet det eneste man behøver er nogle spring, et rør med tennisbolde og en flyball maskine. Det der er krævende er mere at lære hundene at løbe ligefrem af banen, og hoppe over springene, uden at føreren løber med. Når hundene har lært det helt rigtigt, behøver føreren kun at sige f.eks. "BALL" eller "FLY" til sin hund, hvorpå den så løber ud i lige linie over alle springene, ud til maskinen, trykker på udløserpedalen, griber bolden, og vender retur over springene, så næste hund på holdet kan komme afsted.
 

Indlæringen

Normalt indlæres flyball i tre faser:

 
 Første fase er at lære hunden at trykke på udløserpedalen på flyballmaskinen. Man låner gerne en maskine så det foregår hjemme i stuen, eller på græsplænen hvor der er ro til at hunden kan koncentrere sig udelukkende om maskinen.
Det er lidt forskelligt hvordan man lærer hunden at trykke på maskinen, men det at lægge en kiks ind under pedalen, så hunden skraber og udløser pedalen er en ret effektiv metode. Yderligere kan man lægge godbidder i maskinen i stedet for en bold, så hunden lærer at der kommer noget godt ud af det når man trykker. Det kræver at føreren opmuntrer sin hund så den lærer hvad det er det går ud på.


Næste fase er at lære hunden at tage bolden op og hoppe over springene. I starten indlæres det ved at man leger med en bold, så hunden bliver glad for at tage bolden i munden. Nå hunden tager bolden begynder man at lege med bolden ved springene og man opmuntrer hunden til at springe over springene mens den stadig holder bolden i munden. Dette opøves, så hunden til sidst beholder bolden i munden mens den springer over alle banens spring.
 

Den sidste fase er at lære hunden at løbe lige frem, hen over springene uden at føreren løber med (og selvfølgelig uden line). Det oplæres ved at føreren i starten løber op til flyballmaskinen sammen med hunden, og så snart hunden har taget bolden i munden, så løber føreren lidt foran hunden tilbage til udgangspunktet. Føreren løber i indlæringsfasen i nærheden af hunden, så han/hun hele tiden kan stoppe hunden og korrigere den, hvis den skulle forsøge at løbe udenom springene. Hunden må helst ikke få erfaring med at det kan lade sig gøre at løbe tilbage uden at ALLE spring er taget korrekt. På det punkt må føreren være 100% konsekvent, så banen gennemløbes korrekt hver gang.

Når man har lært hunden at løbe flyball ved at kombinere resultaterne af de 3 faser, bliver det tiden til at træne tempoet lidt op. Holdet kan få det til at ske helt flydende, så når en hund kommer ind, sendes den næste hurtigt derefter afsted.
Når det rigtig "kører" derud af er det virkelig en sjov sport at se på. Sporten er ideel til opvisning på familiedage, eller i pauser på udstillinger og lignende, ja måske er der ligefrem flere hold, så det bliver muligt at lave en lille konkurrence !
Prøv det, hundene elsker det og det er en rigtig sjov og anderledes aktivering for din hund.